Despre Bazna

despre-baznaComuna Bazna este asezata langa un afluent al raului Tarnava Mica, la 17 km nord-vest de orasul Medias si la 6 km de comuna Blaje. Aceasta asezare este construita in jurul a 2 strazi principale asezate de-a lungul paraului.

Localitatea Bazna apare atestată documentar în 18 februarie 1302. Actul autentic  a confirmat că greavul Bozouch a donat localitatea denumită Bazna către capitulul Episcopiei Catolice de Alba Iulia. În anul 1359 Bazna este atestată ca așezare liberă din Scaunul Mediasului.

Bazna se dezvolta repede dupa ce colonisti sasi veniti din Germania s-au stabilit in aceasta zona. Documentele istorice mentioneaza ca in anul 1516 in Bazna au locuit 82 familii de crasmari, 3 vaduve, 2 ciobani si un invatator.

Existenta gazului metan in aceasta localitate este inscrisa in documentele istorice incepand cu anul 1672. Guvernatorul populatiei germane din acea perioada, Valentin Franck von Frankenstein, a relatat in versuri despre existenta gazului metan.

Obiective turistice

biserica-baznaBiserica fortificata de la Bazna

Biserica evanghelică-luterană a fost ridicată probabil în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, așa cum pare a indica inscripția O REX GLORIAE VENI (O, Rege al Gloriei, vino !) de pe unul dintre clopote, scrisă cu majuscule gotice.

cetatea-mediasuluiCetatea Mediasului

Cetatea Mediaşului, lăcaşul de cult fortificat, a fost construită la începutul secolului al XII-lea, iar cele trei ziduri de apărare, înălţate din ordinul lui Matei Corvin, probabil între anii 1440 şi 1534.

biserica-boianBiserica fortificata din Boian

Prima atestare documentară a parohiei Boian datează din anul 1309 în actul “Teodorich de villa Boneti”.  În jurul anului 1400 se construiește prima biserică. O a doua etapă de construcții are loc la începutul secolului al XVI-lea, când este realizată biserica sală cu cor cu închidere dreptunghiulară; zidurile au contraforturi, corul înalt are o boltă pe nervuri în formă de stea. Corul este supraînălțat, formând un fel de turn.
Pe contraforturile trase în sus și pe console se sprijină arce segment de cerc care susțin nivelul fortificat. Guri de tragere și orificii tip mașiculiu formează elemente de fortificație.